Sankt Thomas

Wellspring

Bron aan de Elzen

Sankt Thomas is ontstaan rond een plek waar kluizenaarsvrouwen leefden in hutten in het bos. De oudste schriftelijke vermelding van deze 'woudzusters' dateert van 973. De naam van het oord was toen nog 'Erlesbura' of 'Erlesborn', wat (vrij vertaald) betekent 'nederzetting bij de bron aan de Elzen' (Erle = Els).

 

Oude krachtplaats

De vrouwen leidden een teruggetrokken leven, in het Kyllburger Woud, op de plek waar de 'Heilbach' (Heilbeek) in de Kyll stroomde.

 

Klooster 'St. Thomas'

In 1180 stichtten de ridder Ludwig van Deudesfeld en zijn vrouw Ida er een Cistercienzerinnenklooster voor adelijke dames. Dit vrouwenklooster was verbonden met het Cistercienzerklooster van Himmerod, dat gesticht werd door Bernard van Clairvaux. Het vrouwenklooster werd genoemd naar Thomas Becket die in 1173 heilig verklaard werd. De vroeggotische kloosterkerk werd in 1222 ingewijd en is nog steeds in gebruik.

 

Dorp en herberg

Rondom het klooster ontstond een dorp waar vooral handwerklieden woonden die diensten leverden aan het klooster. Ons huis was ooit een smidse, werd later een herberg, en is nu dus een huis van inspiratie en herbronning.

 

 

 

Bereikbaarheid

 

Met de wagen van:

Antwerpen
  242 km
Brussel
  223 km
Maastricht
  150 km
Utrecht
  325 km

 

Sankt Thomas heeft ook een treinstation.

 

 

© Wellspring

design: Wellspring Webdesign